Групов спорт: 10 ползи за здравето

beach volleyball

Отборните спортове предлагат много предимства. Освен ползите за физическо здраве подобряват психическо състояние, развиват междуличностните умения и подобряват самочувствието. Ако тренирате в група ще сте по- мотивирани да постигнете поставената цел и със сигурност ще се забавлявате повече. А ето и останалите предимства на това да започнете групов спорт.

Редовни упражнения

Тренировките с екип улесняват постигането на препоръчителния минимум от 150 минути физическа активност на седмица. Превръщането на редовните тренировки в рутина ще подобри цялостното ви физическо състояние в бъдеще. В българските сайтове има много безплатни програми за тренировки, с които можете да започнете, ако се притеснявате, че не сте достатъчно физически подготвени, за да се включите веднага в някои групов спорт.

Работа в екип

Екипната работа изисква координация, комуникация и сътрудничество. Това са важни житейски умения, които ще ви помогнат да работите добре с другите и да постигнете успех на и извън игрището. Изграждането на тези умения ще ви бъдат полезни както в училище така и в работната среда.

Комуникационни умения

Отборните спортове изискват много вербална и невербална комуникация. А какво по- хубаво, от това да развиете тези важни умения, неусетно, докато се забавлявате по време на игра.

Критично мислене

Всеки мач или състезание е различено и всеки противник има своите силни и слаби страни. Формулирането на тактики за справяне с различните предизвикателства, които срещате, ще усъвършенства уменията ви за критично мислене и ще ви направи по-добър в решаването на проблеми. А това е страхотно умение, което трябва да се развие у децата, докато са още малки. По-лесният начин е чрез отборни спортове. Всеки родител трябва да се информира за актуалните спортни занимания в училището на своето дете, преди началото на новата учебна година.

Сприятеляване

Присъединяването към екип е чудесен начин да срещнете нови хора. Докато тренирате, преодолявате предизвикателства и печелите или губите заедно, ще изградите силни връзки със съотборниците си, която може да прерасне в дългогодишно приятелство.

Чувство за принадлежност

Всеизвестен факт е, че спортът сплотява. А чувството да си част от отбор е несравнимо. Дали ще си просто фен или част от отбора, няма значение, защото тръпката е същата и ще направи присъствието ти наистина значимо.

Самочувствие и увереност

В отборните спортове всеки играч има роля, която допринася за общия успех на отбора. Спортът ще ви направи по-уверени, защото ще се убедите в способностите си и ще видите, че можете да се справяте във всяка ситуация.

Дисциплина

С всяка тренировка виждаме как нашата сила, издръжливост и игра се подобряват. Това ни мотивира да продължаваме да полагаме усилия, ако искаме да видим напредък и резултати.

Феърплей

Отборните спортове също ни учат да бъдем любезни, независимо дали печелим или губим. Важно е да проявяваме уважение към другите, да приемаме поражението спокойно и да се научим да преодоляваме неуспехите си.

Сваляне на напрежението

Упражненията освобождават хормони на щастието като допамини и ендорфини, които ни помагат да се отпуснем, да намалим стреса и да подобрим настроението си. Така че, ако някога се почувствате претоварени от училище или работа, направете умствена почивка и отидете на тренировка. Няма да повярвате колко бързо ще се почувствате по-добре.