Кой испански отбор печели всичките си мачове в La Liga

a soccer player scores a goal against a goalkeeper

Серията без загуба на Барса се превърна в една от най-обсъжданите футболни теми от началото на сезона. ФК Барселона победи Хетафе (1-0) в сряда, в седмия кръг на La Liga EA Sports. Благодарение на гол на Роберт Левандовски в 20-ата минута. И така удължи своята победна серия на върха на таблицата, въпреки спада на нивото на точност. Отборът на Ханс Флик не пропусна да вкара седем от седем. „Блаугранас“ вървят добре и имат 21 точки, в седем изиграни мача. Начало на лигата, което върна спомените за единствения испански клуб, който успя да спечели във всеки един от мачовете, от сезона на лигата.

В историята на испанския футбол има няколко отбора, които са успели да достигнат до футболния небосклон и да изпишат името си със златни букви. Бележат цяло едно поколение, като играят брилянтен футбол и печелят най-много Шампионски лиги. Отборите, които са спечелили прозвището „Непобедимите“, заслужават специално внимание.

Най-известният пример са „Непобедимите“ на Венгер. Арсенал спечели 13 шампионски титли в Англия, за цялата си история, но нито една като сезон 2003/04. Успех, който само Престън Норт Енд е постигнал през 1880 г., в зората на футбола. Общо: 26 победи и 12 равенства за спечелване на Висшата лига. Това постижение обаче беше надминато от испански отбор, който спечели шампионат, без да претърпи нито една загуба. И това не беше Реал Мадрид или ФК Барселона, нито Атлетико де Мадрид, а скромният CD Orense. Галисийският клуб спечели всичките си мачове в лигата, през сезон 1967-68. Постижение, което никой не е успял да изравни, в испанския футбол.

Шампионатът на Галисийската лига беше съставен от 16 отбора. CD Orense от самото начало даде ясно да се разбере какви са намеренията и целите му.

Постижението в цифри: 30 мача, 30 победи, 60 точки, 98 гола. С Рока като вратар, с най-малко голове в лигата и Карбаледа като голмайстор, с 38 гола. Това постижение им спечели влизане в изключителната „Спортна зала на славата“, тъй като Висшият спортен съвет, чрез своя национален делегат Хуан Антонио Самаранч (президент на C.O.I 1980-2001) ги награди със „Сребърен медал за спортни заслуги“.

По това време клубът, оглавяван от Флоренсио Алварес, се състезава в Трета дивизия във време, когато сегашната Втора Б не съществува. Отборът, под ръководството на Фернандо Бусо, си мечтаеше да земе челни позиции, но никой, дори и в най-смелите мечти, не можеше да си представи какво ще постигнат. Този отбор беше съставен от Рока, Варела, Астигарага, Паредес, Анхел, Пито, Кортес, Сеара, Карбаледа, Патако и Тунес.

Краят им обаче не беше толкова щастлив. Въпреки това постижение Оренсе падна в плейофа срещу Елче и не се изкачи до Втора дивизия. Нещо, което успя да постигне през следващия сезон.

 

Източник :La Razon