10 неща, за които ще ви глобят на футболния стадион

fans in a football stadium

През последните години спортните игрища затягат санкциите срещу феновете на спортните събития. Непрекъснатите актове на насилие по време на футболни мачове подчертаха необходимостта от приемане на ефективни мерки за борба и предотвратяване на опасно и дискриминационно поведение в спорта. На големите европейски стадиони глобите, в зависимост от тежестта, могат да варират от 150 до 650 000 евро. Всеки стадион има дигитален каталог, в които можете да проверите какви са изискванията за посещение на футболна среща. А сега ще разгледаме кои са 10-те неща, забранени по време на мач и за които със сигурност ще ви глобят.

Излизане на терена, по време на мач

Понякога няколко минути слава могат да струват много, особено на футболния стадион. Навлизането на терена  е забранено. Законът срещу насилието и нетолерантността в спорта от 2007 г. разглежда „неразрешеното навлизане в игралните полета“ като „действие или поведение, което е насилствено или подбуждащо към насилие, в спорта“. Това може да се класифицира като леко или сериозно нарушение. Този спонтанен акт може да ви струва между 150 и 3000 евро, както и забрана за достъп до всякакви спортни обекти, за период между един и шест месеца.

Напускане на стадиона

Един фен не може да влиза и излиза от стадиона, когато си поиска. Според регламента броят пъти, в които фен може да напусне спортния обект с право на повторно влизане, е ограничен до един.

Осигуряване на достъп до лични вещи и данни

За много сериозно нарушение се счита, ако фен откаже да бъде претърсен или записан на входа на спортните обекти. В тези случаи тези лица могат да бъдат глобени и да бъдат лишени от участие в спортното събитие. Освен това финансовите санкции могат да варират между 3 000 и 650 000 евро, ако нарушението се характеризира, като много сериозно.

Не ходете на футболна среща, с вашия домашен любимец

Забранено е влизането на стадиона с домашни любимци. Изключение има само за кучетата придружители или водачи. В тези случай се активира ново разпореждане , в зависимост от действащото законодателство на конкретната страна.

Расизъм и насилие

На зрителите е забранено да носят расистки, ксенофобски или подбуждащи към насилие пропагандни материали, произхождащи от каквато и да е политическа идеология. Същото важи и за използването на облекло със символи или отличителни знаци на расистко, ксенофобско или подбуждащо към насилие поведение. Рекламни, политически или религиозни предмети от всякакъв вид, като банери, символи или листовки, не са разрешени.

Това означава, че феновете могат да бъдат санкционирани за изгаряне на знаме или освиркване на националния химн, наред с други насилствени действия. За такива действия наказателният кодекс предвижда затвор от една до четири години, за подбуждане на омраза и глоби до 50 000 евро.

Клубовете могат да получат санкции до 90 000 евро за извършване на нарушения, за неспазване на мерките, установени за осигуряване на правилното развитие на спортните събития.

Без оръжия

Не е разрешено да гледате футболен мач с оръжия от всякакъв вид. Например ножове, остри предмети, мечове, огнестрелни оръжия или подобни опасни предмети, включително чадъри.

Без дронове

Дронове или летящи обекти, лазерни показалки или всяка друга технология, която променя нормалната работа на събитието, също не са разрешени. По същия начин, компютри, таблети, професионални фотографски и видеокамери или друго професионално видео или звукозаписващо оборудване не са разрешени на стадиона. Газовите аерозоли, корозивни вещества, дразнители, багрила или всякакъв вид вещества, които могат да повлияят на здравето на всеки зрител, също не са разрешени на стадиона. Глобата варира от 3000 до 650 000 евро.

Храна и напитки

Внасянето на напитки или храна в съдове от метал, стъкло, керамика, дърво или подобни материали, които надвишават обемо теглото от 500 милилитра/грама, е забранено. Забранено е и внасянето на всякакъв вид алкохолни напитки, както и на наркотични вещества, психотропни стимуланти и всякакъв вид аналогични вещества. Малки бутилки с вода са разрешени, но капачката се отстранява без изключение. Употребата на незаконни наркотици е забранена в спортните обекти. УЕФА разрешава консумацията на алкохол, продаван вътре в стадиона, при условие, че вътрешният устав на региона го позволява и, че е в пластмасови или хартиени чаши.

Обемисти предмети

Предмети като стълби, табуретки, столове, кашони, раници, куфари, бебешки колички, велосипеди, тротинетки и др. не се разрешени. Забранено е влизането на спортни събития с предмети с тегло над 500 грама. Това нарушение също се счита за сериозно и може да доведе до финансови санкции до 4000 евро и забрана за влизане в спортни обекти за 12 месеца.

Внимание към феновете

Феновете, които идват да подкрепят своя отбор, особено в загражденията, трябва да знаят, че е забранено внасянето на факли, ракети, фойерверки, димни бомби или други пиротехнически предмети и запалими вещества. Колове от всякакъв размер и материал. Знамена или транспаранти, по-големи от 2m x 1m или направени от запалим материал. Шумни инструменти с механично или немеханично действие, като мегафони, барабани, клаксони със сгъстен въздух или друго подобно оборудване. Внасяне на балони, надути или изпуснати, топки от всякакъв размер или тип, тоалетна хартия или други подобни, които могат да попречат на събитието също са забранени. Глобата варира от 3000 до 650 000 евро.