Цанко Цанков с историческо постижение в плуването в открити води

Българският плувец Цанко Цанков стана първият българин, преплувал през нощта дистанцията от 36 километра от остров Каталина до Лос Анджелис във водите на Тихия Океан. Началото на състезанието, което се проведете под егидата на Световната асоциация по плуване в открити води (WOWSA), бе в 23.38 часа местно време и се проведе изцяло през нощта.

Българският плувец успя да премине дистанцията на протока Каталина за време от 10 часа, 33 минути и 29 секунди. Цанков трябваше да се справя с огромни вълни, температура на водата около 18 градуса, а в последните 2000 метра температурата стигна 15 градуса. Още на втория час получи хипотермия и няколко кризи, но не се отказа, а продължи без спиране до финала.

Преплуването на протока Каталина е част от седемте състезания от веригата Ocean Seven – най-трудните плувания в открити води, сертифицирани официално от Световната асоциация по плуване в открити води (WOWSA). С успеха си Цанко Цанков се превърна в първия български плувец, прекосявал както разстоянието от Африка до Европа с плуване, така и това на протока Каталина.

Участието на Цанко Цанков се състоя с подкрепата на Фондация „Спорт в България“, която осигури финансова подкрепа на плувеца, за да може да се впусне в това предизвикателство. Това партньорство е само част от планираните дейности на организацията с цел развиване на спорта на национално ниво.