ЦСКА София уволни Илич, взе и капитанската лента на Турицов

ЦСКА София уволни Илич, взе и капитанската лента от ръката на Турицов

След снощната загуба с 0-2 от румънският Сепси, ЦСКА София официално уволни своя старши треньор Саша Илич. Фаворити за нов старши треньор на „червения тим“ са Стамен Белчев и Златомир Загорчич. Стамен Белчев не веднъж е заставал на треньорското кормило на „червените“, като е имал променлив успех. Златомир Загорчич от своя страна е достатъчно популярно име сред чуждестранните треньори у нас през последните години, като за последно сърбинът води състава на Славия. Какъв ход ще предприемат ръководните фактори на „Армията“ предстои да разберем в близките няколко дни.

Другото кардинално решение, което беше взето от ръководството на клуба е, че на този етап Иван Турицов няма да бъде капитан на отбора. Причината е непристойното поведение на играча, който влезна в словесна престрелка с „армейските“ фенове, като им показа и неприлични жестове.

Истината е, че ЦСКА не се развива и не надгражда и то вече в дълъг период от време – повече от една година. ЦСКА няма стил на игра, няма лице и облик. ЦСКА спечели през миналия сезон много мачове и е вярно, че Саша Илич изстиска повече от 100% от наличния към онзи момент потенциал на отбора – с характер, с късмет, със статични положения, с дисциплина. Спечели ги без значение по какъв начин и беше в играта за титлата, но пък и получи и никак не малко шансове да стане шампион в битка с изключително посредствен и колеблив Лудогорец, който и в момента вече половин година продължава да показва, че е нищо повече от посредствен отбор. Но ЦСКА на свой ред изпусна шансовете си и за поредна година титлата отиде в Разград, колкото и да не им се иска на „армейските“ привърженици.

Всички фенове знаят, че ЦСКА не успя да спечели важни мачове и истината е, че отборът продължава да се мъчи през по-голямата част от игровото време. Точната дума е Мъка. Ако не влезе гол от статично положение идва страшна мъка. Видно е, че на ЦСКА му трябва класен треньор, а не посредствен. Точната дума е Класен, не млад, българин, чужденец, а треньор, който притежава нужната класа, за да изведе ЦСКА на друго ниво. Винаги съм бил за максимално даване на по-дълго време на даден треньор, което на Армията през годините не се случва често, да не кажем, че почти не се случва.

Но ако ЦСКА иска да стъпи едно стъпало по-нагоре, е време за промяна. Защото тази скъпа селекция при евентуално отпадане от Европа, би останала само за вътрешна консумация. Да, разбира се, че ще се бори с Лудогорец за титлата, но Европа също беше важна цел, която се изпарява след снощното фиаско срещу румънците.

Сега треньорите в ЦСКА нямат право на оплаквания и оправдания – този път едно голямо браво на ръководството, че осигури футболисти, които поне според визитките и платените пари би трябвало да са качествени. Доколкото съм запознат условията в отбора са почти идеални, само че на фона на добрите условия качеството на треньора не кореспондира с амбициите и особено със състоянието на ЦСКА. Саша Илич може един ден да стане добър треньор, но за момента на отбора му трябва доста по-качествен и класен треньор.

Вече бившият наставник Саша Илич разполагаше с достатъчно на брой офанзивни състезатели, но той упорито използваше и налагаше Турицов и Вион, от които очакваше да създават голови положения. Особено първият не притежава нужните качества на съвременния халф-бек, за да бъде на тази позиция. Очевидно е, че схемата с трима в защита не работи при тези изпълнители.

Има време за промяна и ще бъде много по-добре сега още през юли, докато не е станало декември и отборът изведнъж се озовал далече от Лудогорец за поредна година.

На Турицов не му прави чест да призовава с жестове феновете от трибуните. Капитани на ЦСКА са били велики личности и да носиш тази лента е чест и отговорност. Мъжкарството се показва на терена с качества, а не на пистата. Като губиш, понасяш всичко – псувни, ругатни, освирквания. Освирквани са такива светини в историята на ЦСКА, на които Турицов дори не би бил достоен да връзва обувките. Така че, навеждаш глава и се извиняваш, когато си от губещата страна на барикадата. Иначе си „звезда“ и да си капитан на ЦСКА е хубаво, но когато губиш би трябвало да носиш всички последствия от това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *