Какво трябва да знаете за изпадането във футбола?

A football player with a red T-shirt on his back is holding a ball

Във футбола изпадането е едно от най-лошите неща, които могат да се случат на един клуб. Накратко, ако изпадне, клубът губи членството си в лигата и трябва да играе в по-ниска дивизия. Това може да има огромни последици за играчи, треньори, фенове и клуба като цяло. Ако сте футболен фен, важно е да разберете изпадането. То влияе значително върху тактиката, на играчите, напрежението и емоцията. Когато си в долния край на таблицата, особено към края на сезона.

Какво е изпадане във футбола и как работи?

Почти всяка голяма футболна лига е част от пирамидална система, която преминава от масов, аматьорски футбол до елитно професионално ниво в дадена страна. Всички европейски футболни лиги следват тази система и във всяка лига има определен брой отбори, които ще изпадат в края на всеки сезон. Всяка лига има различни правила, в зависимост от броя на отборите в нея. Ако вашият отбор завърши в „позиция на изпадане“ в лига, той изпада в лигата по-долу.

Във Висшата лига и Серия А, последните три отбора изпадат, след изиграването на всички мачове. Но в Лига 1 и Бундеслигата, само последните два отбора автоматично изпадат. Отборът, който завърши трети от дъното, играе в “ плейоф за изпадане“ срещу отбор, който спечели „плейоф за промоция“ в лигата по-долу. Позицията в лигата се определя от броя точки, натрупани от отбора през сезона. Всички големи футболни лиги и състезания прилагат следната точкова система: три точки за победа, една за равенство и нула за загуба.

Изпадналите клубове основно се опитват да балансират счетоводството си, като продават звездни играчи, но това не идва без риск. Лестър Сити продаде националите на Англия Джеймс Мадисън и Харви Барнс за общо около 90 милиона долара след изпадането им от Висшата лига през 2023 г. Въпреки че това запушва значителна финансова дупка, тези играчи все още трябва да бъдат заменени и дори ако клубът постигне повишение през следващия сезон, най-вероятно ще бъде по-слаб, отколкото когато беше изпаднал. Това прави по-трудно за клуба да се възстанови във Висшата лига.

В Англия много клубове се борят да се справят с финансовото бреме на изпадането. И не всеки отбор разполага с атрактивни играчи, които могат да изискват повишени трансферни такси. В резултат на това няколко английски футболни клуба влязоха в администрация или имаха други значителни финансови проблеми след изпадането.

Как да оцелееш при изпадане във футбола ?

За да помогне в борбата с финансовото бреме на изпадането, Висшата лига въведе „парашутни“ плащания. Това означават, че изпадналите клубове получават 55% от основните телевизионни пари на клуб във Висшата лига през първата година. 45% през втората година и 20% през третата година. Ако клубът е бил във Висшата лига, повече от един сезон преди изпадане. Това помага за намаляване на риска, клубът да бъде администриран поради високата база на разходите. Заради изплащане на заплати на играчите и други разходи, които имат.

Известни футболни изпадания

ФК Кайзерслаутерн: Германският клуб ФК Кайзерслаутерн влезе в историята в края на 90-те години, когато стана единственият отбор в историята на германския футбол, спечелил Германска втора дивизия и Бундеслигата, в последователни години. Отборът изпадна от Бундеслигата през 1996 г., но се върна и през следващия сезон (1996–1997) спечели титлата. И си върна мястото в елитната футболна лига на Германия. Те спечелиха Бундеслигата и немското футболно първенство, побеждавайки Байерн Мюнхен с 2 точки.

Лестър Сити: Лестър Сити прекара 9 сезона извън английската Висша лига. Те бяха победители в шампионата 2013-14 година. Феновете бяха оптимисти за възстановяването им като клуб от Висшата лига и никои не очакваше какво ще се случи. Спечелиха седем от последните си девет игри и в крайна сметка завършиха на 14-та позиция.

Когато започна сезон 2015-2016 година, много фенове и експерти очакваха Лестър отново да бъде в битка за изпадане, но нещата не можеха да се развият по-добре за клуба. Лестър успя да победи коефициентите 5000-1 и да спечели титлата във Висшата лига под ръководството на италианеца Клаудио Раниери. За което все още се носят легенди.

Депортиво де Ла Коруня: Испанският футболен отбор Депортиво де Ла Коруня има невероятния рекорд за повишаване или изпадане за седем последователни сезона през 60-те години на миналия век. Клубът променя позицията си между Сегунда Дивисион и Ла Лига, всяка година от 1962 до 1968 г. Което доведе до подигравателното прозвище „Отборът асансьор“. Той претърпя още изпадания през следващите години, преди клубът в крайна сметка да прекара 15 години извън испанския първенство. Натрупвайки огромни финансови и инфраструктурни задължения.

Изпаданията във футбола представляват най-ниските нива за клубовете по целия свят. Главната цел, която играчите си поставят е победата. Мисълта как да печелим, е движестата сила, която ги крепи. Целта е да избегнат изпадане. Защото това влияе както на тях, така и на феновете, които не искат да разочароват.