Топ 5 на най- добрите плувци в света

Michael Phelps swims

Плуването е един от най- полезните за здравето спортове, защото увеличава притока на кислород към мозъка. Стотици атлети тренират ден след ден, за да се състезават един ден на олимпийските игри, провеждани на всеки четири години. А знаете ли, кои са най-добри плувци за всички времена?

Марк Шпиц

Марк Андрю Шпиц, с прякор Марк Акулата, ни показва как да печелим. Той е роден през 1950 година и печели седем златни медала на Олимпийските игри в Мюнхен, през 1972 г. Постижението му е надминато само от Майкъл Фелпс, който спечели осем златни медала на Олимпийските игри през 2008 г.

Между 1968 и 1972 г. Шпиц печели девет олимпийски златни медала, плюс сребро и бронз. Пет панамерикански златни медала, 31 титли на Аматьорския атлетически съюз на САЩ и осем титли на Националната колежанска атлетическа асоциация на САЩ. През тези години той постави 33 световни рекорда. Обявен е за Световен плувец на годината през 1969, 1971 и 1972 г.

Майкъл Фелпс

Майкъл Фред Фелпс, с прякор The Baltimore Bullet, е роден през 1985 година. Той печели 16 олимпийски медала, шест златни и два бронзови в Атина през 2004 г. И осем златни в Пекин през 2008 г. По този начин, той два пъти изравни рекордните, осем медала от всякакъв вид, на единична олимпиада, постигната от съветския гимнастик Александър Дитятин. На Летните игри в Москва през 1980 г.

Неговите пет златни медала в индивидуални състезания, изравниха единичния рекорд на игрите, поставен от Ерик Хайдън на Зимните олимпийски игри, през 1980 г.

Фелпс държи рекорда за най-много златни медали, спечелени на една олимпиада. Неговите осем медала на Игрите в Пекин през 2008 г., надмиха представянето на американския плувец Марк Шпиц, със седем златни медала в Мюнхен, през 1972г.

Международните титли на Фелпс и чупенето на рекорди му донесоха наградата Световен плувец на годината, шест пъти и наградата Плувец на годината в Америка, осем пъти. Той е спечелил общо петдесет и девет медала, в големи международни състезания. Петдесет златни, седем сребърни и два бронзови.

Иън Торп

Иън Джеймс Торп, с прякори Торпедо и Торпи е роден 1982 година. Той е пенсиониран австралийски плувец, свободен стил. Печелил пет олимпийски златни медала, най-много спечелени от всеки австралиец. А на Световното първенство по водни спортове, през 2001 г. е фаворитът за победител. Той е първият човек, спечелил шест златни медала, на едно Световно първенство.

Торп печели общо единадесет златни медала, от Световно първенство. Вторият най-голям брой, печелен от всички плувци, до момента. Торп е първият човек, който четири пъти е избиран за Световен плувец на годината в плуването. Той е австралийски плувец на годината, от 1999 до 2003 г. Спортните му постижения го направиха един от най-популярните спортисти в Австралия.

Александър Попов

Александър Владимирович Попов роден 1971 година. Той е руски, бивш златен олимпийски плувец. Смятан за един от най-великите плувци, в свободния стил на всички времена. Той притежава четири златни медала и пет сребърни, от олимпийски игри. Шест златни, четири сребърни и един бронзов медал от световно първенство. И впечатляващите 21 златни, три сребърни и два бронзови медала, от европейски първенства.

Питер ван ден Хоогенбанд

Pieter Cornelis Ruud Martijn van den Hoogenband, с прякор Летящият холандец е роден 1978 година. Той е бивш холандски плувец и трикратен олимпийски шампион. Започва да се състезава в олимпийските игри на 18-годишна възраст и през цялата си кариера печели три златни, 10 сребърни и четири бронзови олимпийски медала.