Любопитната история на Нургюл Салимова

Любопитната история на Нургюл Салимова

През последните дни цяла България говори и е вперила поглед в 20-годишната шахматистка Нургюл Салимова, която направи истински фурор с класирането си за финала на Световната купа.

Историята на новата гордост на България е доста интересна. Тя няма още 8 години, когато участва на две световни първенства! Салимова е европейски шампион по шахмат при момичетата (U8). На първенството в „Албена” само тя от нашите представители не губи нито една партия. Името й е съчетание от „светлина” и „роза”.

Започнала да мести фигурите покрай дядо си, който е един от изявените ни играчи в кореспондетския шах – майсторът на спорта Салим Салимов. Всъщност баща й Илхан Ибрямов, който също играе шахмат, я подтикнал да се захване по-сериозно с древната игра.

„Аз я научих да реди фигурите, но и дядо й помагаше. На 4-5 години вече играеше, а първият й турнир беше през 2009 г. в Силистра”, разказва таткото. За втори път Нургюл се пуска в надпревара директно на държавното първенство в Слънчев бряг.

„Специалистите бяха видели, че има потенциал и поискаха да я пуснем в състезанието. Ние обаче се притеснявахме, тъй като смятахме, че нивото ще е доста над нейното”, споделя Ибрямов. А тя, едва на 5 години и 9 месеца става републиканска шампионка при това с 6 победи от 6 партии. Там я забелязва и гросмайстор Петър Великов, който е селекционер на детските формации на националния отбор и президент на ШК Локомотив (Сф) и я взема под крилото си.

Семейство Салимови живее в търговищкото село Крепча. Нургюл е второкласничка в местното ОУ „Васил Левски”. След празниците тя за пръв път прекрачи класната стая като европейска шампионка. В малкото селце обаче всички следяха с трепет партиите на Нургюл по време на първенството в „Албена” и се вълнуваха от нейния успех. „Ние сме малко селце и нямаме много известни хора. Не, че Нургюл е такава звезда, но все пак, като на дете, всички й се радват”, не крие радостта си Илхан.

За учудване на всички малката Салимова се държи изключително спокойно и съсредоточено по време на цялото първенство. „Нургюл изигра на ниво всичките си партии. Двете ремите се получиха не толкова от нейни грешки, а от факта, че съперничките й бяха също на добро ниво”, коментира личният й треньор Николай Спиридонов. Специалистът, който от години работи във Франция, беше определен от БФШ за неин наставник по програмата за работа с деца. Работи с Нургюл почти от година и успехите не закъсняват. „Той е много приятен човек и изключителен специалист – казва за него бащата. – Подготвил е много деца във Франция, включително и сегашните им най-добри гросмайстори са минали през него като деца.”

Непосредствено преди европейското Спиридонов гостува на семейството в Крепча, за да види как е малката и да й организира няколко спаринга. Под негово наблюдение тя участва в лагер и в няколко партии преди състезанието. Иначе поддържат връзка по скайпа. Чрез специална програма провеждат 3-часово онлайн обучение поне два пъти в седмицата. През останалото време баща й Илхан играе ролята на неин спаринг, решава и доста шахматни задачи. „Аз обаче вече избягвам да играя с нея, защото е станала много добра и не мога да й опонирам”, откровен е таткото.

Той е категоричен, че не би приел друг треньор да се занимава с дъщеря му, тъй като са безкрайно доволни от Николай Спиридонов. „Пък и в нашия край нямаме такива изявени треньори”, казва таткото.

Дори за специалистите е изненада как едно 8-годишно момиче играе със самочувствието и спокойствието, с което го е правила Нургюл. Като всички деца, е обичала да е с белите. За нея казват, че играе „здрав шах”, пази си фигурите, но си няма любима сред тях.

Тогава смейството се е издържало от два магазина в селото. Бащата работи в хранителния, а майката- в текстилния. Всичко, което изкарат, е за малката. Участията й в отборните първенства, в които играе за Локомотив (София), се поемат финансово от клуба. Разходите й в националния отбор също са за сметка на федерацията. Останалите турнири обаче Салимови заплащат от семейния бюджет.

В началото Нургюл се стряскала, като играела с по-големи от нея. През 2009 г. едва на 6 годинки участва на световното първенство за подрастващи в Анталия. Постепенно обаче започва да осъзнава силата си и да не се плаши от каките. Това лято Великов дори я пуска да играе в отборното за жени, където дори записва една победа.

„Мечтая един ден да я видя като световна шампионка за жени”, признава накрая Илхан Ибрямов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *