Пламен Константинов: Някои състезатели имат сериозно израстване, въпросът е да го видим в мачовете

Пламен Константинов: Някои състезатели имат сериозно израстване, въпросът е да го видим в мачовете

„Най-вече се притеснявам дали всички играчи ще влязат в еднакво състояние в Европейското първенство“. Това каза днес пред медиите във Варна селекционерът на мъжкия национален отбор по волейбол Пламен Константинов преди официалната тренировка на отбора в зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта.

Той обясни, че се притеснява, защото има разлика във формата на състезателите, но изрази надежда дори и малко в движение, отборът да влезе в оптимално състояние. „Иначе други притеснения нямаме. Със здравословния проблем на Ники Колев – като че ли се справихме с травмата и той тренира последните два пъти нормално“, каза Константинов.

„Най-важното е, че гледайки тренировките, се виждат много интересни неща, някои състезатели имат сериозно израстване. Големият въпрос е дали ще видим това израстване в игра, ако видим това, което се вижда в тренировки, мисля че ще сме интересен отбор“, посочи специалистът.

Той каза още, че критиките са част от работата на един спортист и когато ги няма очакваните резултати е логично да има критики. „Аз като треньор не мога да критикувам състезателите за липсата на някакви умения, мога да ги критикувам за липса на желание и това е според мен основното нещо, което ми се иска да видя от отбора“, сподели Константинов. Според него, и специалисти и фенове могат да простят на един отбор, ако видят, че той се бори докрай каквото и да се случи. Иска ми се това лице да покажем, обобщи той.

Либерото Теодор Салпаров допълни, че тръпката е уникална, особено в зала Конгресна. „Има емоция и тръпката преди старта на шампионата, надявам се хората да напълнят залата, ще бъде зареждащо, ако още в първия мач съумеят да дойдат всички хора, да ни подкрепят и ние да отблагодарим с хубава игра и с победа над Испания“, каза той.

Салпаров призна, че България със сигурност не е сред фаворитите. „Ние трябва да играем мач за мач и въобще да не се товарим с очаквания – да говорим за медали, четвъртфинали и т.н. Ние всеки мач трябва да играем на максимума на нашите възможности“, каза той. Според него потенциалът в отбора е налице с младите момчета и по-опитните състезатели, но е много важно как тимът ще влезе в турнира. Според Салпаров сега отборът е с 2-3 класи по-обигран отколкото във Волейболната лига на нациите. „Положително настроен съм за това Европейско първенство. Аз преди всичко трябва да изнеса тежестта на посрещането, а Симеон Добрев да помогне в защита“, посочи още Теодор Салпаров.

„Има напрежение, чувства се, но бих казал, че е положително нещо за нас, защото всеки знае, че вкъщи и стените помагат. Физически със всеки изминал ден съм по-добре и по-добре се чувствам и бих казал, че съм готов за това първенство. За мен е важно всички да имаме една единствена цел и тя е да побеждаваме“, заяви капитанът Цветан Соколов. Той смята, че в отбора има много качествени момчета и най-важното е играчите да съумеят да изградят един добър колектив. „Първата цел за мен лично е да играем добре и да печелим мачове. Всеки състезател иска да печели и най-вече да печели медали. Моята цел е да излезем от групата, разбира се, и да се представим по най-добрия начин“, обобщи капитанът.

„Смятам, че аз и момчетата сме в едно добро настроение, готови сме, направихме добра подготовка и смятам, че трябва да покажем нашата игра на мачовете“, заяви разпределителят Георги Сеганов.

Посрещачът Мартин Атанасов пък коментира, че тежест винаги има. „Със сигурност ще има тежест във важните мачове, в решителните срещи. Винаги съм казвал, че публиката е изключително важна за нас, за нас е удоволствие да играем във Варна. Атмосферата е уникална и публиката ни помага“, каза състезателят.

Според него вече всички европейски отобри, а и не само те, като цяло световният волейбол се издигна много, не би казал, че има слаби отбори.

„Не трябва да се подценява никой, ще излизаме срещу всеки противник със същата нагласа. Има може би два по-силни отбора – Украйна и Словения, които играят много качествен волейбол последните години. И със сигурност ще ни бъде тежко“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *