Григор Димитров със фантастичен обрат срещу Макензи Макдоналд

Григор Димитров със фантастичен обрат срещу Макензи Макдоналд

Григор Димитров стартира с победа в първия кръг на силния тенис турнир от сериите ATP 500 в Пекин. Българинът победи Макензи Макдоналд с 2:6, 7:6, 6:1 след фамозен обрат във втория сет, когато изоставаше с 1:5. Двубоят продължи точно 2 часа и 2 минути, като в началото на третия сет играта бе прекъсната за повече от 10 минути заради медицински таймаут на американеца.

Гришо започна неузнаваемо и загуби с 2:6 в първия сет само за 32 минути. Слабата му игра и в следващия доведе до изоставане с 1:5, но след това българинът като че ли възкръсна и спечели шест последоватени гейма, за да направи фантастичен обрат – 7:6. В третия сет Макдоналд очевидно изпитваше болки в дясното рамо и Димитров с лекота затвори мача след 6:1. Така той записа трета победа над съперника си, който е №39 в света. Макдоналд ича един успех в срещите помежду им, постигната на Мастърса в Маями миналата година. Българинът е финалист в Пекин от 2016-а година, когато загуби в спора за трофея от Анди Мъри с 4-6, 6-7 (2).

ПЪРВИ СЕТ
Григор ще сервира първи в мача, но за съжаление първата точка е за американеца. В следващите разигравания българинът отново показа колебание и Макдоналд стигна до точка за пробив – 40:30. Първия опит бе спасен, а след това Гришо спечели предимство, но негова двойна грешка върна равенството. Последва дълга размяна на удари, в които Макдоналд показа по-здрави и нерви и отново стигна до точка за пробив, като този път Григор сгреши на форхенд и пробивът на Макензи е факт – 1:0.
Следващият гейм започна с продължителна размяна по диагоналите, спечелена от Макдоналд – 15-0. Димитров отговори с уинър от форхенд за 15-15, а впоследствие настигна къса топка и майсторски матира опонента си – 15-30. Две поредни грешки от бекхенд на Григор обаче  обърнаха резултата, а с невърнат сервис американецът  взе гейм – 2:0. В третия гейм Макдоналд поведе с 30-0 след неуспешно воле и нов пропуск от обратната страна на ракетата на Гришо. Бекхенд на американеца доведе резултата до 40-15 и още първият шанс бе оползотворен от Макенци и втори допуснат брейк от Димитров – 3:0.

Фамозна точка на Григор в началото на четвъртия гейм и българинът поведе с 0-15, а след това и с 15-30, реализирайки първия си ас в мача. Всичко обаче приключи с две грешки на Димитров – минаващ бекхенд по правата в аут и форхенд в мрежата донесоха четвърти гейм в полза на Макдоналд – 4:0. Димитров допусна американецът да поведе в следващия гейм, но изравни с втория си ас в мача. След това Григор взе три поредни точки и най-после спечели – 4:1.

Макдоналд поведе с 30-15, но пресилен форхенд от негова страната доведе до 30-30, а после се провали и на мрежата, допускайки възможност за пробив. Той обаче се събра и след два ретура на Гришо в аут, спечели сервис-гейма си – 5:1. Последва чудесен гейм за българина, въпреки че игра само на втори сервис до 40-0. Директна точка от начален удар сложи точка на спора и сервис на нула – 5:2. Американецът не допусна изненада и затвори първия сет, макар и доста трудно. След грешки от ретур на Димитров, Макензи поведе с 30-0, но българинът успя да изравни. Неуспешен опит за уинър по диагонала на Гришо доведе до първи сетбол за Макдоналд, но отново беше надигран от основната линия – дюс. Григор сбърка лифтиран бекхенд по правата и този път съперникът му не сгрещи – 6:2 за 36 минути.

ВТОРИ СЕТ 

Началото бе лошо за Григор – двойна грешка, но следващите му три сервиса бяха убедителни – 40-15. Неточност със слайса направи съотношението 40-30, но всичко приключи успешно с ас по правата за 1:0. Два бекхенда в мрежата и един в аут на Григор му донесоха изоставане с 40-0. С ас по правата Макдоналд затвори гейма на нула – 1:1. Гришо допусна нов пробив в следващия гейм. Той изостана с 15-30, а непредизвикана от задната страна на ракетата му означаваше двоен брейк-бол за съперника. Перфектен бекхенд-уинър по диагонала отрази единия, но след това прати топката в мрежата и проивът е факт – 2:1 за Макдоналд.

Перфектен ретур на Димитров му осигури предимство, но той сбърка драйв-воле на мрежата и се стигна до 40-15. Мощен форхенд завърши със смач за 40-30, но  Макдоналд взе следващата точка за 3:1. Нов пробив доведе резултата до 4:1. Две непредизвикани грешки на Григор и 30-15 за Макдоналд. В следващото разиграване последва нова, въпреки че бе във водеща позиция – 40-15. Бекхенд в аут и пробивът е факт. Макдоналд продължи да намира линиите, а два бекхенда затвърдиха пробива на нула – 5:1. В следващия гейм Димитров с три красиви комбинации стигна до 40-15, а с невърнат начален удар резултатът е намален – 5:2.

Най-сетне пробив и за Гришо. Макдоналд започна с двойна грешка, а форхенд в мрежата доведе до 0-30. Воле пък донесе на Димитров три шанса за пробив. Грешка на американеца означаваше бърз пробив на нула – 5:3. Гришо затвърди пробива, след като пласира добри начални удари и поведе с 40-15, а с ас по правата спечели трети пореден гейм – 5:4. В следващия гейм с чудесен минаващ бекхенд Димитров поведе, но американецът изравни с качествен сервис – 15-15. Продължителна размяна на обратни удари по диагоналите този път беше спечелена от Гришо за 15-30, а фамозен лифтиран бекхенд му донесе два брейк-бола. Непредизвикана грешка на Макдоналд удължи чудесната серия на Гришо и нов пробив за 5:5.

Две поредни грешки от форхенд поставиха Григор в трудна ситуация, но той се събра и изравни 30-30. След нов дюс се стигна до двойно грешка, която даде шанс за пробив на Макдоналд. Гришо спаси първата точка с ас, а след още два перфектни сервиса поведе с 6:5. Пред угрозата да загуби сета, Макдоналд дръпна с 40-0 набързо и после с неотразен начален удар вкара сета в тайбрек и сложи край на поредицата от пет загубени гейма – 6:6.

В него американецът стигна до ранен мини-брейк с форхенд-уинър за 0-1, но Гришо бързо го върна след феноменален форхенд по диагонала в движение – 1-2. Двойна грешка на българина подари ново предимство на противника – 2-3. Отново форхенд по диагонала в движение се оказа печеливш за бившия номер 3 в света и резултатът се изравни на 3-3. Макдоналд пласира ас за 3-4, но и Димитров направи същото – 4-4, добавяйки и невърнат начален удар за 5-4. Фамозен минаващ бекхенд на Григор му осигури двоен сетбол, а той се възползва моментално с форхенд-уинър и сетът бе измъкнат след 7-4 в тайберка.

ТРЕТИ СЕТ 

Страхотната игра на Гришо продълги и той прави ранен пробив. Грешки на Макдоналд доведоха до две точки за българина, но американецът намали изоставането си с добро излизане на мрежата – 15-30. Пресилено воле осигури два брейк-бола на Димитров. Още една неточност с предната страна на ракетата означаваше пробив аванс за Гришо – 1:0 и спечелени шест от последните седем гейма за българина. След края Макдоналд извика физиотерапевта на корта и се възползва от медицински таймаут. Американецът се оплака от болки в дясното рамо, а мачът бе прекъснат за повече от 10 минути.

Въпреки че игра предимно на втори сервис, Гришо показа, че голямото прекъсване не е нарушило концентрацията му и затвърди пробива си без да загуби точка – 0:2. Димитров започна добре, но две поредни неточности от бекхенд на българина доведоха до 30-15. След грешка на Макдоналд се стигна до равенство 30-30, но мощен форхенд от основната линия на американеца му осигури шанс за първи гейм в сета. Той стана факт след невърнат сервис – 1:2. Гришо дръпна набързо с неотразени подавания с 30-0, а след това реализира съвършен уинър от подсечен бекхенд по правата – 40-0. Прехвърлящ удар в аут и  българинът поведе с 3:1.

Последва пробив на Григор и резултатът вече е 4:1 в негова полза. Филето на мрежата бе на страната на българина за първите две точки в гейма, а форхенд в мрежата осигури три точки за втори пробив, като още първата бе реализирана и сетът е спечелен на нула и Гришо повежда с 4:1. В следващия сет Макдоналд започна да играе ва банк и в стремежа си да спре пропадането. Грешките му обаче следваха една след друга, а неотразен втори начален удар осигури на Гришо два гейм-бола и още с първата си възможност той се доближи максимално до победата – 5:1. Димитров стигна до първи мачбол при 30-40, но стоп-воле го матира и резултатът бе изравнен. Вторият шанс бе пропуснат след ретур в мрежата, но при третия Гришо не сгреши – страхотен бекхенд по правата и сетът бе затворен с 6:1.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *